Us hi heu trobat que quan s’ha de canviar un llum de casa us pregunten si voleu leds o “els llums tradicionals”? Sabeu quins avantatges tenen els LEDs? Voleu saber si val la pena posar-ne? Amb aquesta publicació l’equip de Punt de Vista us volem resoldre tots els dubtes sobre la il·luminació LED.

 

Els llums led són uns llums sòlids que utilitzen díodes emissors de llum com a font lluminosa. Un inventor rus anomenat Oleg Losev va crear el primer LED el 1927. Va publicar la seva creació en diferents revistes de prestigi de l’època però no se li va trobar cap utilitat.  No va ser fins al 1968 que l’empresa Monsanto va començar a produir-ne en massa.

 

Quins avantatges tenen els LEDs?

  • Contribueixen a l’estalvi energètic
  • Arrancada instantània
  • Resistència als encesos i apagats continuus
  • Llarga vida útil
  • Elevada eficiència energètica

 

Cal tenir present però, que el preu dels leds actualment és més elevat que el dels fluorescents convencionals. No obstant això, cada vegada s’aposta més per ells i estan substituint les llums incandescents i els fluorescents.

 

De bombetes n’hi ha de diferents colors i intensitats. De leds també?

Segons el material amb què estan compostos els LEDs tenen un color o un altre. N’existeix una àmplia gamma: infraroigs, vermells, taronges, grocs, verds, blaus, ultraviolats i blancs.